Předčasná ejakulace – její příčiny a léčba

I přes vyobrazení filmového, literárního a uměleckého průmyslu zabere délka průměrné soulože jen několik málo minut. Což je v případě spokojenosti všech aktérů naprosto v pořádku. Co když ale sexuální styk zabere jen pár krátkých vteřin? V tom případě byste měli začít řešit problém s předčasnou ejakulací.

Po internetu koluje spousta zábavných videí, ve kterých si muži a ženy navzájem sdělují své dojmy z jedné schůzky. V jejich schématu bývá buď naprostá absence soulože, narážka na předčasnou ejakulaci nebo příliš dlouhý sex. 

I když by se mohlo zdát, že dlouhé milování je přesně to, po čem všechny ženy touží, nemusí to být jednoznačně pravdivé. Během dlouhého sexuálního styku dochází k opadnutí vzrušení ženy, k vaginální suchosti a nezřídka i k bolestem, které jsou způsobené nadměrnou stimulací a třením. Co vám však málokterá odpustí je to, že skončíte ihned poté, co začnete. Třeba následkem předčasné ejakulace.

I když se jedná o intimní problém, k jehož vyřešení potřebujete dostatek času a správné podmínky, neznamená to, že se ho nelze zbavit.

jak na předčasnou ejakulaci

💡 Předčasná ejakulace a její příčiny

Název předčasná ejakulace označuje přesně to, co je její podstatou. Jde o formu sexuální dysfunkce, během které muž dosáhne orgasmu (či ejakulace) dříve, než by bylo vhodné. Což může vést jak k pocitům osobního selhání, tak k problémům ve vztazích. Zvlášť, pokud nemá muž štěstí na chápavý protějšek. Její příčiny mohou být jak fyzické, tak psychické.

⚖️️ Porovnání: TOP 10 přípravků na erekci

nejlepší léky na erekci
  • účinnost jednotlivých přípravků na tvrdou erekci, zvýšení libida a prodloužení sexuální výdrže
  • jaký přípravek je vhodný, jaké má vedlejší účinky a kdy začne účinkovat
  • zkušenosti a spokojenost s užíváním u ostatních lidí
  • porovnání cen za denní dávku

naposledy aktualizováno 04/2024

Může ji ovlivnit:

  • Nedostatek zkušeností (ne nadarmo je tohle problém mladíků, kteří jsou nervózní a zároveň naprosto unešení z objektu svého zájmu)
  • Nedostatek sebedůvěry
  • Stres
  • Nadměrná sexuální touha
  • Nadměrná stimulace
  • Deprese
  • Užívání některých léků (třeba proti cukrovce, nebo při onemocnění prostaty)

Z výše uvedeného seznamu více méně plyne, že hlavním spouštěčem předčasné ejakulace je mužova nabouraná psychika.

👨🏻‍⚕️ Léčba předčasné ejakulace

Vzhledem k tomu, že předčasnou ejakulaci způsobují hlavně psychologické faktory, pomoc je nutné hledat na místech, která se specializují na léčbu lidské duše. Samozřejmě, můžete se vydat k sexuologovi, ale nápomocný vám bude i psychiatr (který má pravomoc předepisovat antidepresiva), nebo psycholog.
Daný specialista s vámi nejprve povede rozhovor, během kterého ho uvedete do podstaty svého problému. Mezi tím vám bude klást doplňující otázky. Například, zda se s předčasnou ejakulací setkáváte v průběhu každého styku, nebo jenom někdy (a v čem přesně je daná situace odlišná) a podobně.

příčiny předčasné ejakulace

Také vám může pomoci:

Co se týče pomůcek (gely, kondomy…), většinou jde o přípravky, které avizují, že mají znecitlivující účinky, nebo jsou určené pro prodloužení mužovy erekce. Stačí se jen mrknout ve specializovaných obchodech. (Ačkoliv bude jejich pořízení kvůli technologii nejspíš trochu dražší, určitě se hodí je alespoň jednou vyzkoušet. Kdo ví? Třeba to bude cesta správným směrem.)

💪🏻 Kegelovy cviky

V případě, že vám žádný z těchto návrhů nepomůže, mohou vás zachránit Kegelovy cviky. Toto cvičení je vhodné jak pro muže, tak pro ženy a v obou případech s sebou nese zkvalitnění sexuálních prožitků.

Za to obě pohlaví vděčí zpevnění svalů pánevního dna, které oslabují vlivem stárnutí a nezdravého životního stylu.

Jejich správné fungování má přitom dost znatelný vliv na:

  • Inkontinenci
  • Správné fungování svěračů
  • Snazší dosažení orgasmu
  • Léčbu sexuálních dysfunkcí (především těch mužských)
kegelovy cviky na předčasnou ejakulaci

Jak tedy vidíte, jejich pravidelné cvičení má pro lidské tělo mnoho pozitivních výhod. Jak se ale dělají?

Je to velmi snadné. Nejprve se jděte vymočit. To zamezí případným nehodám. Během toho, co budete vykonávat svoji malou potřebu zkuste zastavit proud moči a krátce na to ho zase pustit. (Tohle cvičení vám pomůže lokalizovat svaly pánevního dna, na které se máte při cvičení zaměřit.)

Poté si udělejte několik minut jen pro sebe a začněte tyto svaly (krátce) zatínat a povolovat. V ideálním případě desetkrát po sobě. Aby bylo toto cvičení opravdu účinné, mělo by se provádět každý den

Ačkoliv jsou Kegelovy cviky účinné a bezpečné, dávejte pozor na:

  • To, aby vás nic nebolelo (jinak to značí, že je provádíte špatně)
  • To, abyste se nepřetrénovali (třeba kvůli tomu, že si chcete zacvičit “do zásoby”)
  • To, abyste měli správnou techniku

Když tohle všechno zvládnete, budete moci cvičit Kegelovy cviky naprosto kdekoliv, kde se budete zrovna nacházet. (Vzhledem k absenci pomůcek a nenápadnosti cvičení ho na vás nikdo nepozná.)

💡 Co dalšího vám může pomoci? Předehra i větší důvěra

To samozřejmě není všechno, co můžete pro odstranění své předčasné ejakulace udělat. V první řadě byste si měli promluvit se svým protějškem a vysvětlit mu problém. Pokud je partnerka kvalitní, bude pro vás mít pochopení. (V posteli ale nebuďte sobci. Najděte způsob, jak si i žena přijde po sexuální stránce na své. Jinak moc dlouho ochotná a spokojená nebude.)

Léčba předčasné ejakulace

Často se mužům doporučuje i delší a ne příliš agresivní předehra. (Případně masturbace, která proběhne cca do dvou hodin před začátkem akce. Což by mohlo snížit horlivost a napětí.) Špatnou volbou není ani mírná změna jídelníčku, který by měl obsahovat více zinku a hořčíku.

Pochutnat si můžete třeba na slunečnicových semínkách, mandlích, špenátu, sezamových semínkách nebo na kvalitní hořké čokoládě.

Další způsoby, jak zlepšit erekci

Mezi další oblíbené tipy patří dlouhodobé užívání bylinek na podporu sexuality, vitality a libida, které se často nachází ve vícesložkových doplňcích stravy pro muže. Kromě nich vám navíc často nabídnou i látky, které podporují normální plodnost a ingredience, které podporují normální prokrvení organismu. (Což je pro dosažení a udržení erekce dost zásadní.)

Mezi vyhledávané bylinky v tomto směru patří například:

Tyto bylinky se nejčastěji v lidovém léčitelství používaly na podporu sexuální touhy a na doplnění chybějící životní energie a vitality. O šafránu se dokonce říká, že může mít pozitivní vliv na dobrou náladu.

Že jste si doplněk stravy vybrali dobře pak poznáte i podle toho, že kromě výše uvedených bylinek v jeho složení najdete zinek, vitamín E, L-Arginin, L-Citrulin a další látky.

Když pak jeho užívání ještě doplníte o pravidelnější pohybovou aktivitu (se zvýšeným důrazem na silová cvičení), o dostatek spánku, o odpočinek, zdravý jídelníček a o lepší komunikaci ve vztahu, je jen otázkou času, kdy zaznamenáte první pozitivní změny.

⚖️️ Porovnání: TOP 10 přípravků na erekci

nejlepší léky na erekci
  • účinnost jednotlivých přípravků na tvrdou erekci, zvýšení libida a prodloužení sexuální výdrže
  • jaký přípravek je vhodný, jaké má vedlejší účinky a kdy začne účinkovat
  • zkušenosti a spokojenost s užíváním u ostatních lidí
  • porovnání cen za denní dávku

naposledy aktualizováno 04/2024